Информационен бюлетин
Брой 12(24), м. декември, 2005

От съдебната зала: Осъдиха кмета на Тутракан по ЗДОИ
Йордан Георгиев, координатор на ПДИ, Силистра

Окръжният съд в Силистра взе първото в историята си решение по ЗДОИ по повод действие на градоначалник, в случая - кметът на Община Тутракан - инж. Георги Георгиев. Журналистката Калина Грънчарова от в. “Тутракански глас” спечели дело по повод мълчаливия отказ на кмета да предостави обществена информация. Съдебен състав с председател Виолета Александрова се произнесе в полза на журналистката след близо месец размисъл.

Как започна всичко?
На 11 април т. г. Калина Грънчарова регистрира в администрацията на общината заявление за достъп до обществена информация, с което иска копие от последния одит на общината, извършен от териториалната дирекция на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол (АДВФК). Журналистката имала сведения, че въпросният одит бил факт още в началото на 2005 година. След законния 14-дневен срок, не е получен отговор от кмета Георгиев.

Какво се случи в съда?
На 3 май Грънчарова отправя жалба до Окръжен съд Силистра срещу мълчаливия отказ. В нея журналистката твърди, че има достоверни сведения, че одитът съществува и иска от съда да отмени отказа на кмета като изрично го задължи да й предостави копие от одита на общината.
На 21 септември делото “Грънчарова срещу кмета на Тутракан” беше разгледано. Като допълнение на защитата е представено становище по жалбата от адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до Иформация.
В своя защита, кметът твърди, че предметът на заявлението не е формулиран достатъчно конкретно и това е причината, поради която той не е могъл да отговори.
Решението на съда излизана 17 октомври. Магистратите приемат мотивите на журналистката и считат жалбата за основателна, В решението си съдът отбелязва, че ако кметът Георгиев беше спазил закона и беше поискал от заявителката да уточни заявлението си, той щеше да си спести срещата си с магистратите.

Happy end?
На 1 декември Калина Грънчарова отново подава заявление за достъп до обществена информация до кмета на Тутракан. В него журналистката, съобразявайки се с препоръките на съда, отново иска копие от окончателния доклад по одита на общината, изготвен от АДВФК. Отговорът на кмета все още се чака.

И още за достъпа до информация в област Силистра

Заради описания неправомерен мълчалив отказ, Община Тутракан бе сред номинираните за награда в категорията “Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите”. Наградата се връчва ежегодно на 28 септември - Международен ден на правото да знам.

Миналата година същата участ имаше Община Силистра, най-голямата община в областта. На миналогодишната церемония журналистката от в. “Успех” Росица Стефанова, “шампионка” по брой подадени заявления за достъп до информация, получи грамота в категорията за граждани. Журналистката Росица Лечева и общинският съветник Пламен Дачев (журналист в радио “Рая”) са другите “отличници” в Силистренско, ползващи активно ЗДОИ в своята практика.

В Силистра досега само гражданинът Костадин Димитров е успял да “пребори” администрацията пред съда, защитавайки правото си на информация.

Друг активен “търсач” на информация в област Силистра е Младежкият образователен център “Диалог - Силистра” с председател психоложката Таня Демирова. Сдружението е едно от НПО-тата, преминали през специално обучение по свобода на информацията и получили сертификат за обучители по същата тема.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 22.12.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP