Информационен бюлетин
Брой 10(22), м. октомври, 2005

Използвайте ЗДОИ като нож!
Диана Банчева, ПДИ

“Стремежът на обществото към осъществяване на демократични промени в България е завиден. Не мисля, че ще ви отнеме много време, за да стигнете там, където Холандия се намира в момента след дългогодишното демократично управление”. Така Ед Фигхе, холандски експерт по комуникационна политика, журналист и лобист в холандския парламент, оцени опитите на българските журналисти да създадат благоприятен климат за демократично развитие в страната.

По покана на ПДИ, г-н Ед Фигхе посети България през септември, за да обсъди с журналисти проблемите, които те срещат при търсенето на информация от обществени институции. Поредица от работни срещи даде възможност на практикуващи журналисти от различни национални и регионални медии да дискутират комуникационната политика на правителството, нивото на прозрачност в работата на институциите и употребата на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) като ефективно средство за постигане на демократични промени в страната. Откритост на отношенията, прозрачност на действията, желание за промяна и познаване на националната история са четирите условия за добро управление, според опита на г-н Фигхе. Журналистът има задължение да не спира да информира гражданите за фактите от политическия, икономическия и социалния живот. По този начин журналистите са не само участници в процеса на комуникацията, но се превръщат и в агенти на промяната, отбеляза Ед Фигхе.

Според Фигхе ЗДОИ е крайната мярка, която да “отваря вратата на кухнята, в която политиците готвят. Ако другите средства за получаване на информация са неефективни, използвайте закона като нож”, посъветва колегите си холандският експерт. “Законът наистина е ефективен, съгласи се Алексей Лазаров от в-к “Капитал”, но съдебните процедури изискват много време”, допълни той. Алексей Лазаров е първият български журналист, който, през 2001 г., с помощтта на ПДИ, заведе дело срещу отказ на Министерски съвет да предостави информация. Г-н Фигхе пък напомни, че както всеки нож, който се използва многократно, законът може да “затъпее” и да изгуби силата си.

“Използвайте закона, само когато е необходимо”, каза Фигхе. Холандският експерт отбеляза разликата в условията, в които българският и холандският закон съществуват. В Страната на лалетата, Законът за достъп до информация е бил приет, след като прозрачността в държавните дела е била придобила формата на навик. В България нещата са в обърната последователност - първо е приет законът, а сега се полагат усилия за промяна в нагласата на хората.
“ЗДОИ е наистина ефективно средство за промяна в мисленето на обществото” - потвърди Васил Чобанов от радио “Нова Европа”. Г-н Чобанов е един от носителите на наградата “Златен ключ”, връчена от ПДИ за най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация през 2005 г.

“Колкото повече пишете за проблемите, толкова повече допринасяте за трансформацията на нагласите на хората”, каза холандският експерт на репортери и редактори от пловдивски регионални медии. Преводът на информацията за обикновените граждани е основното задължение на журналистите, тъй като демокрацията е за всички, а не само за политиците, каза Фигхе. Веселина Седларска, журналист и координатор на ПДИ в Сливен, изтъкна като основен проблем в изпълнението на това задължение изкривената и манипулативна информация, която излиза от институциите. “Това, което се предлага е или реклама, или правене на имидж”, сподели тя с холандския си колега.


Доц. Мария Нейкова, д-р Гергана Жулева (ПДИ) и студенти от Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ “Св. Климент Охридски”

През октомври Ед Фигхе посети България за втори път и се срещна със студенти по журналистика от Американския университет в България (АУБ)1 и от журналистическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Принципите на доброто управление, добрата комуникация и добрата журналистика бяха основните акценти в лекциите му. “Свободата на информация е вашата мисия”, каза той на бъдещите журналисти. Някои от тях дори не бяха чували за съществуването на Закона за достъп до обществена информация, други пък бяха използвали закона в работата им по време на обучения в студентски медии. В АУБ Ед Фигхе изнесе лекция пред студенти от различни специалности, от различни държави от Източна и Централна Европа, заедно с г-н Лорънс де Ман, управител на VVMZ и Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ. “Демокрацията е непрестанна борба, не може просто да й се наслаждаваме. Свободата на информация е необходимо средство в тази борба”, каза г-н Кашъмов пред бъдещи управители на фирми, политици и журналисти.

Със студентите от журналистическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” се срещна и изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева.

Впечатлен от работата на журналистите в България, Ед Фигхе ги призова да не се отказват от борбата си да правят информацията “достъпна” за хората. “Работете с ПДИ, когато срещате проблеми. Те са професионалисти”, посъветва Фигхе колегите си. А накрая сподели, че за него е било голямо удоволствие да разговаря с така убедени в работата си журналисти. “Българското общество се променя, политиците също ще се поддадат на тази промяна рано или късно”, сподели холандският експерт след втората си визита в България.

1. Информация за дискусиите в АУБ четете тук: http://www.defactobg.com/index.php?act=2&id=483; http://www.aubg.bg/flashnews/?page=news&id=148


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 03.11.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP