Информационен бюлетин
Брой 9(21), м. септември, 2005

“Всякаква информация ни се дава вече”,
казва журналистът Васил Чобанов


Единият от наградените журналисти - Васил Чобанов с приза “Златен ключ”


- В категорията “Наи-добра журналистическа кампания , свързана с правото на достъп до информация” награда ”Златен ключ” бе присъдена на журналистите Васил Чобанов, Богдана Лазарова, Елена Енчева, Петя Владимирова - за инициативата им да заведат дело за достъп до информация до протоколите от заседанията на Висшия съдебен съвет. Делото беше спечелено от журналистите и доведе до публичност на заседанията. Наградата бе и за поредицата медийни публикации, отразили успешния съдебен процес. Какво означава за Васил Чобанов, който доведе начинанието докрай, тази награда?
Наградата ”Златен ключ” е нещо много хубаво за нас. Забележително е съвпадението, че получаваме тази награда точно в деня, в който и реално се видя практическата полза от нашето дело не само за нас, а и за всички съдебни репортери. Защото днес е сряда а това е денят, в който се провеждат заседанията на Висшия съдебен съвет (ВСС). След днешното заседание се срещнахме с тях и се опитахме да разберем каква информация ще ни предоставят занапред. Всякаква информация вече ще ни се дава. В залата, в която заседават магистратите от ВСС, както и в залата, в която стоят журналистите,вече са поставени информационни табла.

Ние искахме една камера, която да предава заседанията - те сложиха две. От два ъгъла наблюдаваме какво става в залата. Най-важното обаче е, че днес тези, които отговарят за срещата с медиите, ни разясниха как по силата на ЗДОИ те имат задължение да правят “едно, две, три”, извън този закон попадат документи с номера “едно, две, три”, но ако съдът ги поиска - и тях ще ги дадат. Това означава, че съдебният процес и решението на съда не само, че е дисциплинирало работата на ВСС, но и е улеснило тяхната работа. Ние журналистите, не можем да се радваме от това, че именно съдът трябваше да напомни на един орган, съставен от магистрати, които най-добре трябва да познават законите, че има ЗДОИ. Нашата съдебна кампания беше само едно напомняне, за това че законът обикновено чака, кани хората, до които се отнася, да го изпълнят, а съдът е този, който дисциплинира и настоява. Така или иначе, това дело не е последното, защото в съдебната власт има изключително много неща, които са обществено значими, но често те не са публични. Да сме живи и здрави, ще продължим да се борим.

- Според Вас сдружаването на медиите помогна ли за бързото решаване на казуса с публичността на заседанията на ВСС?
Не мисля, че сдружаването на медиите оказа такова влияние. Важното според мен е, че ние се обединихме, за да представляваме и защитаваме обществения интерес. Защото стана така, че четири различни конкуриращи се медии, се събрахме да поискаме тази информация и най-вече, оказахме се прави. Представителите на обществения интерес, кучетата пазители на обществото, каквито се явяват медиите, си свършиха работата професионално. А тази работа бе отличена и сега с награда от Програма Достъп до Информация.

Интервюто взе Антон Андонов, ПДИ


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.10.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP