Информационен бюлетин
Брой 9(21), м. септември, 2005

Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията празнува 28 септември - Ден на правото да знам

Честит Ден на правото да знам на всички!!! Поздравявам ви от името на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информация по случай 28 септември - големият ден за всички активисти в областта на свободата на информация! На този ден отбелязваме и третата годишнина от създаването на нашата Мрежа! Желая на всички ползотворна работа и успехи!
Карен Андресян,
координатор на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията


Международният ден на правото да знам бе отбелязан в: Албания, Аржентина, Армения, Бангладеш, Босна и Херцеговина, България, Испания, Латвия, Македония, Мексико, Молдова, Перу, Румъния, САЩ, Словения, Сърбия и Черна гора, Уругвай, Хърватско, Чехия, Чили, Ямайка и други страни

Румънският хелзинкски комитет, заедно с Агенцията за мониторинг на медиите и Центърът за независима журналистика, организираха бирено парти с участието на медии, представители на неправителствени организации и на обществени институции, за да отбележат Деня на правото да знам. Празникът включи и дискусия относно разпоредбите за конфиденциалност на договорите между администрацията и частни фирми. Един журналист и един студент по журналистика бяха наградени за използване на Закона за достъп до обществена информация.

В Латвия Transparency International чества Деня на правото да знам с презентацията на книгата “Аз - в демокрацията”. Transparency International - Латвия покани депутати от парламента да участват в дискусия на тема “Демокрацията в Латвия” в Търговския център в Рига. Отбелязването на празника не мина и без коктейл, на койтоTransparency International - Латвия отпразнува и седмата годишнина от основаването си.

В САЩ организацията “Архив по национална сигурност” отбеляза Деня на правото да знам с публикацията на 25 истории, свързани с успешното търсене и получаване на информация по света. Примери за това как от предоставена от администрацията информация може да се направи новина, която да се използва в работата на други журналисти или активисти в областта на свободата на информация, са качени на интернет адрес: http://www.freedominfo.org. “Архив по национална сигурност” изпрати писмо до Държавния секретар Кондолиза Райс, с искане Държавният департамент на САЩ да включи официално в годишните си доклади за състоянието на човешките права в различни страни секция за достъпа до информация. Писмото можете да прочетете в Интернет на адрес: http://www.nsarchive.org. През 2005 година “Архив по национална сигурност” бе удостоен с наградата “Еми” за документална телевизионна поредица. “Този успех стана възможен единствено с използването на Закона за свобода на информацията!”, отбелязва Том Блентън, изпълнителен директор на организацията.

В Република Хърватска празнуваха Деня на правото да знам за втори пореден път. Тази година Хърватският хелзинкски комитет покани президента на Република Хърватска, вицепремиера, министъра на правосъдието, депутати, неправителствени организации и медии, за да отбележат събитието. Бе представена интернет страница за правото на гражданите да знаят, както и резултатите от мониторинг проект за състоянието на достъпа до информация в Хърватска, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора.

В Сърбия и Черна гора организацията “Юридически комитет за човешки права” организира кръгла маса на тема “Приложение на Закона за достъп до информация в Сърбия”. На дискусията бяха представени резултати от мониторинг проучване за състоянието на достъпа до информация в различни институции. Събитието уважиха неправителствени организации, журналисти, представители на медии и на администрацията. Ежедневникът “Данас” отпечата специално приложение “Свободен достъп до информация” в 30 000 тираж.

В Албания 28 септември се отбелязва от 2004 г. с инициативата на организацията “Център за развитие и демократизация на институциите”, член на Мрежата на застъпниците за свобода на информация. В Деня на правото да знам Центърът се обърна към обществото като изпрати съобщение до всички медии. То гласи: “Имаш право да знаеш. Не се колебай да търсиш информация, тя е твоя, ти си неин притежател”.

В Чехия организираха конкурс “Отворен срещу затворен”. 32 публични институции се състезаваха за “Най-голям враг” и “Най-голям приятел” на достъпа до информация. Граждани, НПО-та, администрация имаха право да номинират в двете категории. Жури, състоящо се от един депутат, служител от Министерството на вътрешните работи, директорът на Transparency International - Чехия, представител на Чешкия омбудсман, експерт по защитата на лични данни, адвокат от неправителствена организация, адвокат по търговски дела и един журналист, връчи наградите на 29 септември.

В Молдова Денят на правото да знам се празнува цяла седмица - от 26 септември до 2 октомври. В рамките на тази седмица група НПО-та организират семинари, обучения и конференции, съвместно с държавната администрация в Кишинев и 80 области на република Молдова. Празникът достига кулминацията си на 28-29 септември с конференцията “Свободен достъп до информация: законодателство, практики и тенденции”, която се провежда със съдействието на парламента и с участието на държавни служители, неправителствени организации, медии и международни експерти. В речта си тази година председателят на парламента обяви, че правителството не може да има тайни. Бяха направени множество предложения и препоръки за подобряване отношенията между публичните институции, НПО-тата и медиите.

В Аржентина, макар и да няма действащ Закон за свобода на информацията, неправителствени организации започват съвместна инициатива с бизнес организации за провеждане на мониторинг по достъпа до информация в държавната администрация, използвайки съществуващото законодателство.

По повод Деня на правото да знам, чилийски застъпници за свобода на информацията подадоха петиция до Интер-американския съд за правата на човека по дело, което се очаква да доведе до първото международно съдебно решение, което обявява правото на достъп до информация за основно човешко право.

Превод от английски език: Диана Банчева, ПДИ


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.10.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP