Информационен бюлетин
Брой 9(21), м. септември, 2005

Международен ден на правото да знам - 28 септември

За трети пореден път Програма Достъп до Информация (ПДИ) покани представители на неправителствени организации, служители от държавната администрация, журналисти, съдии, юристи, партньори, приятели, колеги, за 28 септември - Денят на правото да знам. Повече от 150 гости участваха в церемонията по връчването на вече традицион-ните за този ден награди в зала “Мати” на НДК.

Както всяка година, списъкът на номинираните в различните категории бе дълъг. Журито бе в състав:
• Александър Кашъмов - ръководител на правния екип на ПДИ;
• Габриела Бакалова - главен секретар, Институт по публична администрация и европейска интеграция;
• Гергана Жулева - изпълнителен директор на Програма Достъп до Информация;
• Димитър Сотиров - изпълнителен директор на Българска Медийна Коалиция (БМК);
• Николай Мареков - компютърен специалист в ПДИ;
• Петко Георгиев - изпълнителен директор на ПроМедия;
• Райна Гаврилова - изпълнителен директор на CEE Trust;
• Росица Райчева - Фондация за реформа в местното самоуправление;
• Фани Давидова - юрист в ПДИ.

С пожеланието най-заслужилите, които няма да бъдат наградени, да бъдат номинирани и догодина, журито реши, че гражданинът, който най-активно, последователно и резултатно е използвал Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) през последната година е Петър Пенчев, заместник-председател на национално движение “Екогласност”. Той бе награден за последователното си и резултатно търсене на информация, свързана със строежа на АЕЦ “Белене”. С почетни грамоти в категорията бяха удостоени Пламен Симеонов, Антон Герджиков, Вилям Попов и Иван Петров за използването на ЗДОИ в битка с институциите за достъп до информация.

Тази година наградата за най-добър журналистически материал, написан с помощта на ЗДОИ, бе трансформирана в награда за най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация. Признание получиха журналистите Васил Чобанов, Богдана Лазарова, Елена Енчева, Петя Владимирова - за инициативата им да заведат дело за достъп до информация до протоколите от заседанията на Висшия съдебен съвет. Делото бе спечелено от журналистите и доведе до публичност на заседанията. Наградата се връчва и за медийната кампания, съпроводила успешния съдебен процес. Красимир Добрев и Таня Петрова, журналисти във в-к “Сега”, получиха почетни грамоти.

Гражданско сдружение “Обществен барометър” - гр. Сливен, получи “Златен ключ” в категорията за неправителствена организация, за дългогодишно и резултатно използване на ЗДОИ за борба с корупцията, водене на съдебни дела за достъп до информация и публикуване на документи, на интернет страницата си. “Център на НПО в Разград” и “Районен съюз на потребителите” - гр. Хасково, получиха грамоти.

Най-лесният начин за изпълнение на задълженията за публикуване на информация е в Интернет. Ето защо журито реши да въведе отново, след 2003 г., категорията най-добра уеб-страница от гледна точка на ЗДОИ. Нито една от номинираните институции обаче не би могла да бъде модел за активно публикуване на информация в Интернет. Поради това журито не присъди голямата награда “Златен ключ” в тази категория. Насърчени с грамоти бяха: Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, Община Стара Загора и Областен управител Велико Търново.

Институцията, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани, бе избрана след дебати в състава на журито. Все пак, аргументите в полза на Община Кърджали надделяха и журито реши, че общината заслужава признание за максималната прозрачност в работата си и изпълнение на задълженията си по ЗДОИ. Териториална данъчна дирекция - Хасково, получи грамотата в същата категория.

След като с голямо удоволствие раздаде положителните награди, журито със съжаление отбеляза, че списъкът на номинациите за отрицателните награди също не е кратък. В България все още има институции, които не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и нарушават правата на гражданите. ”Златен катинар” за лошо управление на информацията по време на кризи и за липсата на механизъм и отговорност за навременно уведомяване на населението по време на наводненията в страната през лятото на 2005 г. бе присъден на стария и новия състав на Министерския съвет - институцията, координираща борбата с кризите. Тази година бе въведена и почетна “Срамота” в същата категория, с която пък беше удостоена удостоена и Столичнaта общинска администрация за пълната липса на информация за мерките, които се предприемат за справянето с кризата с боклука на София.

“Завързаният ключ” за най-абсурдно и смешно решение по заявление за достъп до информация отиде при Министерството на земеделието и горите (МЗГ) за пренасочване на заявление за имената на министрите в МЗГ за периода 1990-2005 г. към Министерския съвет, тъй като МЗГ не разполага с такава информация. На ценемонията, както обикновено, не присъстваха представители на институциите, удостоени с негативни отличия.

Тази година журито отреди и специална награда за цялостен принос в областта на достъпа до информация. Повод даде журналистът Христо Христов от в-к “Дневник”. Той бе удостоен със “Златен ключ” за разследването му по случая Георги Марков. То бе извършено на основата на документи, част от които журналистът е получил чрез ЗДОИ и е използвал при написването книгата “Убийте Скитник”, пожънала огромен национален и международен успех.
След официалната част за наградени и “ограмотени” участници и гости последва неофициалната част с парти и много настроение.

Материала подготви Диана Банчева


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.10.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP