Информационен бюлетин
Брой 8(20), м. август, 2005

Новини
подбор на Диана Банчева, ПДИ

The Washington Times писа за ПДИ
“Програма Достъп до Информация води национална кампания за отворено, прозрачно и отчетно управление” се казва в статия на The Washington Times от 22 август 2005 г. Алехандро Шафуен, главен изпълнителен директор на Фондация за икономически изследвания “Атлас”, посочва ПДИ като пример за непрестанна и резултатна работа в сферата на свободата на информация - едно от необходимите условия за постигане на демокрация и равнопоставеност в обществото. През 2005 г. ПДИ получи две награди от “Атлас” - за цялостно институционално развитие и награда “Темпълтън” за принос в изграждането и поддържането на принципите на демокрацията. Статията “Към общество от демокрации” можете да прочетете на английски език тук: http://washingtontimes.com/commentary/20050821-103903-8033r.htm

Ще разберем ли колко струва съдебната реформа?
На 19 септември, от 13.30 ч. в Софийски градски съд (СГС) ще се гледа воденото от Ивайло Хлебаров дело срещу отказ на министъра на правосъдието да предостави списък на проектите със суми и дейности, с който е финансирана реформата в съдебната система. Според експерт от министерството, донорите като Европейския съюз, Световната банка и т.н., били трети заинтересовани лица и затова тази информация не е публична.

Информация за застраховки - търговска тайна
На 20 септември от 14.00 ч. във Върховния административен съд (ВАС) ще се гледа дело на Института за пазарна икономика (ИПИ) срещу отказ на Междуведомствения съвет по експортно застраховане към Българската агенция за експортно застраховане да предостави справка за сключени застраховки по договори за внос и износ за периода 2000-2002 г., класирани по видове търговски риск, държави и т.н. Сегашното дело е образувано по касационна жалба на ИПИ срещу решението на СГС, с което бе потвърден отказът на съвета. В решението си СГС е приел, че макар основанието за отказ до обществена информация да е определено незаконосъобразно, то крайният извод на административния орган е законосъобразен, тъй като поисканата информация представлява търговска тайна.

Ще се решава пореден казус за достъп до информация, свързана с АЕЦ “Белене”
На 28 септември, от 14.00 ч. отново във ВАС ще се гледа делото на Петко Ковачев от “Информационен и учебен център по екология”, София срещу отказа на директора на Правителствена информационна служба да предостави копие от Постановление на Министерски съвет (ПМС) № 45 от 30.12.1988 г., с което се определят селищата със затихващи функции в региона на АЕЦ “Белене”. Отказът е обоснован с пестеливото посочване, че исканото ПМС представлява класифициран документ. След указания от страна на съдебния състав, МС представи по делото въпросното постановление и се оказа, че същото действително е маркирано с гриф за сигурност “поверително”.Предстои страните да изложат в съдебно заседание аргументите си относно законосъобразното засекретяване на документа и обявяването на делото за решаване от съда.

Руският съд нарушава европейските норми за човешки права
Трима руски журналисти бяха осъдени заради обида на обществена институция и длъжностно лице. След публикации в местен вестник, които критикуват областната съдебна администрация, без да се споменават имена на служители, последните завеждат дело за клевета срещу журналистите. Недопустимо е служители от държавна институция да съдят медия, заради публикуване на информация от обществен интерес. А решението на съда е грубо нарушение на чл. 10 от Европейската конвенция за човешки права, която защитава свободата на изразяване. Това е позицията на организациите “Правна инициатива” и “Московски институт за медийно право и политика”, изразена в писмо до Европейския съд за човешки права. Двете организации получиха разрешение да се намесят като трети лица в процеса. Чака се решението на съда в Страсбург да приеме делото за разглеждане.

След 26 години съществуване Интер-американският съд за човешки права ще гледа дело за достъп до информация
Първото дело за достъп до информация достигна до Съда за човешки права в Латинска Америка. Делото касае отказа на правителството на Чили да предостави информация на неправитествена организация относно проект за изсичане на дървета по реката Кондор. Съдът взе делото за разглеждане, след като Комисията по човешки права в Латинска Америка реши през април 2004 г., че отказът е в нарушение на чл. 13 от Американската конвенция за човешки права, която гарантира правото на достъп до информация. След като правителството не се съобрази с препоръките на Комисията, а последвалите жалби от страна на НПО-то бяха отхвърлени от националните съдилища, Комисията отнесе случая до Съда за човешки права.

Закон за достъп до информация може да заработи в Мозамбик
След пет години консултации, правителството на африканската държава прие Проект на Закон за достъпа до официални източници на информация. ARTICLE 19 и Медийният институт за Южна Африка в Мозамбик приветстваха събитието като първа стъпка към гаранция за прозрачно и отчетно управление. Проектът обаче не предвижда създаването на контролен орган, който да следи за изпълнението на закона. Няма и защита за тези, които дават информация при наличието на корупционни практики. Предходни законопроекти не са предвиждали правото на съдебен процес срещу служители, които отказват информация. Въпреки че предстои дълъг и труден процес на дискусии и поправки, журналистите се надяват скоро законът да влезе в сила.

Тунис налага цензура върху онлайн медии
Правителството на страната, в която ще се проведе Световната среща на информационното общество, налага цензура върху онлайн медии. Ограничен е достъпът до информация до повече от 20 електронни медии или информационни сайтове, които съдържат критика на политическата обстановка или информация за незачитането на човешки права в Тунис. Международни организации, подкрепящи свободата на словото, се борят за премахването на цензурата в Тунис. “Бъдещото информационно общество трабва да се гради върху свободата на изразяване”, каза Стив Бъкли от Световната асоциация на частните радиостанции.

База данни на законите за клевета
Законите за клевета и обида в 55 страни са публикувани в база данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Журналисти, адвокати и застъпници за свободата на изразяване могат да се запознаят с актуалните закони и съдебни практики на страни от Европа, Централна Азия и Северна Америка на интернет адрес: http://www.osce.org/documents/html/pdftohtml/4361_en.pdf.html.

Кой доктор колко получава в Канада?
Имената на лекарите, заедно със справка за размера на годишните потребителски такси, е публична информация, която трябва да се предостави при заявление, според канадския Закон за свобода на информацията. Това реши Върховният съд на Нова Скотия, след като гледа дело по жалба на партия “Нова демокрация” срещу отказ на професионалната организация на “Лекарите в Нова Скотия” да предостави имената на лекарите в справката. Съдът постанови, че предоставянето на тази информация не представлява нарушаване на личната неприкосновеност, тъй като плащанията се правят съгласно договор между “Лекарите в Нова Скотия” и правителството на провинцията.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 08.09.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP