Информационен бюлетин
Брой 2, м. февруари 2004

Осъдиха директор за разкриване на лични данни на учителка
Валентин Хаджиев, координатор на ПДИ в Смолян

Учителката по немски език и изобразително изкуство в Седмо СОУ "Отец Паисий" в Смолян Мария Стойчева осъди директора на учебното заведение Вихър Соколов за изнасяне на данни за здравословното й състояние. В края на месец януари тази година Районният съд в Смолян постанови Соколов да плати 500 лева глоба и 600 лева обещетение на подчинената си. Присъдата е за обида и за разкриване на данни относно здравословното състояние на лице. Делото бе заведено от Стойчева за обида, но съдът взе предвид и влезлият в сила Закон за защита на личните данни.
"Имам експертно решение №3045 от 27.12.2002 г. на ТЕЛК по психични заболявания в Пловдив, откъдето са ми отговорили, че работоспособността й е намалена на 50% и се води на отчет в смолянския психодиспансер", твърди в интервю за местното печатно издание "Родопски вести" просветният началник. Публикацията е от 24.01.2003 год.

Малко преди да изтече давностният срок, през месец юли, Стойчева завежда дело срещу работодателя си за обида. "Мълчах чак до месец юли и не предприемах нищо, но след като видях че изнесените данни на публично място ми влият негативно се обърнах към съда", разказва учителката. “През това време директорът няколкократно ми е напомнял, че предвид здравословното ми състояние е добре да напусна работа. Аз самата реших да се откажа да преподавам немски език, тъй като ученето на език е една спирала и честите ми отсъствия могат да се отразят на знанията на учениците и затова имам само часове по рисуване. В същия документ от ТЕЛК се казва, че мога да работя и работодателят е длъжен да ми осигури спокойствие за това, но вместо да се съобрази с препоръките на лекарите той допълнително нагнетява обстановката”, твърди Стойчева. Тя смята, че наложеното от съда наказание в размер на 500 лева глоба и 600 лева обещетение не е достатъчно и възнамерява да заведе дело и за психически тормоз. Педагожката счита, че тормозът се изразява в честите напомняния, че не е добре със здравето и в жалбите, които скалъпяват срещу нея в школото. Наложило се дори да пише обяснения по обвинение, че е била свой ученик, въпреки че такъв инцидент изобщо не е имало.

Директорът с неохота отговаря на въпроси свързани с г-жа Стойчева, тъй като иска да спаси имиджа на училището, което ръководи. "Аз не съм искал да я обидя с изнасянето на данни за нейното здраве", кълне се той. Във въпросното интервю Соколов е бил принуден да оповести факта, понеже част от учителите изсипали куп обвинения срещу него в местната преса. Със споменаването му той искал да накара обществото да бъде снизходително към твърденията на подчинената му, предвид психическото й състояние.

Днес от присъдата на Районния съд в Смолян не са доволни и двете страни. Вихър Соколов вече е обжалвал глобата пред Окръжния съд в града. Същото смята да направи и Мария Стойчева, според която оповестяването на факти относно здравословното и състояние е равносилно на социалната и смърт. Освен за обида тя ще потърси възмездие от съда и по Закона за защита на личните данни.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 02.03.2004 • © 1999 Copyright by Interia & AIP