Информационен бюлетин
Брой 5(17), м. май, 2005

Новини
Подбрани от Диана Банчева, ПДИ

Правителството все още спори публични ли са командировките на министрите
Министерски съвет обжалва решението на СГС, с което правителството бе осъдено да даде информация на в-к “24 часа” за харчовете за командировки на министрите в чужбина. В решението си съдът намира, че данните за това кой министър колко и за какво е харчил, са обществена информация и не съществува никакво законово основание тя да бъде отказана. По-късно, правителството обжалва това решение, очевидно несъгласно с позицията на съда. Скоро се очаква окончателното решение на втората инстанция.

Ще пропадне ли националната сигурност...
...ако о.з. полк. Иван Йончев, получи достъп до личното си кадрово дело? Този труден въпрос постави Върховният съд пред министъра на вътрешните работи.
Става дума за дело, заведено по жалба на о.з. полк. Иван Йончев срещу отказ на министъра на вътрешните работи да му предостави достъп до личното му кадрово дело. Отказът на министъра е на основание Инструкция на МВР от 1996 г. (необнародвана), според която личните кадрови дела на служителите в МВР били строго секретни. Съдът отложи делото с един месец като изиска от министъра да представи текста на Инструкцията, както и становище по въпроса кои точно защитени интереси биха се увредили, ако г-н Йончев получи достъп до личното си кадрово дело.

Тайна ли са парите за реформа в съдебната система?
Кой финансира съдебната реформа и какъв е размерът на отпуснатите до този момент средства - това е тайна, според правосъдния ни министър. На 18 май 2005 г. Софийският градски съд разгледа жалба срещу отказ на Министерството на правосъдието да предостави информация за проектите, по които се финансира съдебната реформа в България. Отказът бе мотивиран с това, че липсвало съгласие на третите лица - международни финансиращи институции, като фондовете на ЕС и Световната банка, за предоставяне на исканата информация. Според правилата за прозрачност на тези институции, обаче, проектите не са тайна, така че остава съмнението дали изобщо някой е питал тези институции за тяхното съгласие.

Публичните обсъждания - секретни
Министерството на околната среда и водите даде живот на този абсурд, като отказа да предостави протоколите от проведени публични обществени обсъждания по големите проекти, финансирани с европейски средства. Между проектите са автомагистралите “Тракия” и “Люлин”.
На 30 май Софийският градски съд разгледа дело по жалба на екологично сдружение “За земята” срещу отказ на Министерството на околната среда и водите да предостави информация. Еколозите са поискали да четат протоколите от обществени обсъждания по големите проекти, финансирани по програма ИСПА, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Според екологичното министерство, протоколите нямали самостоятелно значение и затова достъпът до тях е ограничен.

Независими ли са експертите по околна среда, изготвили оценката за АЕЦ “Белене”?
Според екологичното министерство, информацията за това не е общодостъпна. Лични данни били декларациите на експертите за липса на конфликт на интереси. На 2 юни, в четвъртък, Софийският градски съд ще разгледа жалбата на национално движение “Екогласност” срещу отказа на министерството да предостави информацията.

Годишните награди за разследваща журналистика 2004...
...бяха връчени на 17 май в зала “Мати” на НДК. В конкурса участваха 43 материала - публикации, радио и телевизионни предавания. Конкурсът се организира за пета поредна година, съвместно от асоциация “Разследващи журналисти” и “Център за развитие на медиите”, София, с подкрепата на Посолство на Великобритания, Институт “Отворено общество” и фондация “Гардиън”, Великобритания. Първа награда - двуседмична практика във в-к “Гардиън”, в категория “Национални медии” - спечели Яна Йорданова за статии, посветени на радикалния ислям в България, публикувани във в-к “Капитал”. В категорията “Регионални медии” такава възможност бе дадена на Радостина Гинева за разследването “Как багерите сринаха 500 къщи в кв. Хисаря”, публикувано във в-к “Хасковска Марица”, Хасково.

Електронни публични регистри ще улеснят достъпа до информация
До края на 2006 г. в България ще заработи Единен централен електронен регистър. Проектът предвижда гражданите да получават достъп до имуществените, търговските и данъчните регистри и по Интернет.
На 25 май бе официално представен новия Регистър на обществените поръчки (http://www.aop.bg). Достъпът до информация в него ще е свободен. Новата система дава възможност на всеки да търси в Интернет данни за поръчката, възложителя и изпълнителя. Остава проблемът, обаче, че в Интернет не са достъпни оригиналните документи по поръчките, договорите и др.
Изграждането на модерен имотен регистър започна в Балчик. Новата система за вписване ще гарантира по-голяма сигурност при сделките, смята председателят на Районния съд в града. Всеки недвижим имот ще има 17-цифров идентификационен номер и партидата му ще съдържа пет пъти повече данни от сега. Регистърът ще бъде публичен, но ползването му ще се заплаща.

АДВФК ще предоставя информация по нови правила
Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол (АДВФК) представи проект на Вътрешна инструкция за предоставяне на достъп до обществена информация. Документът е изготвен със съдействието и подкрепата на експерти от ПДИ и Проект Отворено Управление на USAID. На 12 и 13 май в Пловдив, инструкцията бе обсъдена и одобрена на работна среща на служители от централата на АДВФК и всички териториални директори на агенцията.На 02 юни АДВФК представи отчета си за 2004 г. пред Правителството (http://www.government.bg/15608.html).

Министър Калчев представи доклад за работа-та на администрацията през 2004 г.
Броят на издадените решения за достъп до обществена информация през 2004 г. се е увеличил два пъти в сравнение с предходната, според Доклад за състоянието на администрацията, приет от Министерския съвет в началото на месец юни. С 27 процента са намалели заявленията за достъп до информация твърди Министъра на държавната администрация. Докладът е изготвен от ръководителите на административните структури съгласно Закона за администрацията и представлява анализ и оценка на работата на държавните институции, насочена към обслужване на обществените интереси.

Представители на шест неправителствени организации - “Българска национална асоциация на потребителите”, екологично сдружение "За Земята", “Сдружение на търговците на Общинскси пазари”, гр. Видин, “Център за независим живот”, гр. София, “Център на НПО”, гр. Разград, фондация “Романи Бах” взеха участие в тридневно обучение на тема “Свобода на информацията - законода-телство и практики”, проведено на 26, 27 и 28 май 2005 год. в офиса на ПДИ. Обучението се организира в рамките на проект "Прилагане на Закона за свобода на информацията", финансиран от Програма МАТРА на холандското Министерство на външните работи.

Разкри се най-известният “вътрешен човек”, подавал информация в обществен интерес
'Дълбокото гърло' се разконспирира сам на 91-годишна възраст. Това бях аз, призна бившият зам.-директор на ФБР Марк Фелт, който подавал информация за аферата 'Уотъргейт' на двамата репортери от в. 'Уошингтън поуст'. Като анонимен източник, взел името си от заглавието на знаменит навремето порнографски филм, той провокира разследването на вестника за подслушването на централата на Демократическата партия в комплекса "Уотъргейт".
На 17 юни 1972 г. петима мъже правят опит да проникнат в централата на Демократическата партия в хотелския комплекс "Уотъргейт" във Вашингтон, където се помещават и много канцеларии. Впоследствие двама журналисти от "Уошингтън поуст" - Боб Удуърд и Карл Бернстайн, разкриват, че по време на кандидат-президентската кампания републиканците са подслушвали предизборния щаб на демократите. Следите водят към Белия дом. За разследването си журналистите получават награда "Пулицър", а днес терминът "Уотъргейт" символизира злоупотребата с власт.

Пленарните заседания в Молдова вече са публични
Парламентът на Република Молдова прие законодателни поправки, с които се позволява директното радио и телевизионно излъчване на пленарните заседания. До залата ще имат достъп всички обществени медии. Предприемането на такава стъпка е в резултат на изпълнението на условие, поставено от опозицията, за да подкрепи представителя на комунистическата партия в президентските избори. Директното излъчване на парламентарните заседания ще увеличи отговорността на народните представители пред техните избиратели и ще доближи управлението на Молдова до това на демократичните страни, смята представител от опозиционната Християн-демократична народна партия.

Приемането на Закон за свобода на информацията в Германия бе отложено отново
По време на парламентарния дебат по Закона за свобода на информацията, представители на застрахователните компании, на Министерството на здравеопазването и Парламентарната здравна комисия са се противопоставили на приемането на закон, позволяващ достъп до информация. Според тях, законът ще даде достъп на фармацевтични фирми и конкурентни застрахователи до личните медицински данни на гражданите. Въпреки уверението на експерти, че строги разпоредби в закона ще гарантират защитата на лични данни и търговската тайна, въпросът е снет от дневния ред на Бундестага. Германия е единствената западноевропейска държава без действащо законодателство в областта на достъпа до информация.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 03.06.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP