Информационен бюлетин
Брой 4(16), м. април, 2005

“Privacy International” обяви носителите на антинаградите “Big Brother” за САЩ

Международната организация “Privacy International” връчи 7-мите годишни антинагради “Big Brother” (Големият брат), за да отличи най-големите посегатели на правото на неприкосновеност на личния живот. Церемонията по връчването се проведе под егидата на Конференцията за компютри, свобода и неприкосновеност - 2005г. в Сиатъл.

Номинираните в категорията “Най-голям корпоративен посегател” бяха:
- “Acxiom” (за установена традиция в брокеринга на лични данни);
- “Accenture” (за правителствените си проекти)
- “Response Unlimited” (за опита си да продаде списък на донори на родителите на Тереза Шайвоу, която петнадесет години е била в постоянно вегетативно състояние).

За призьор в категорията журито избра консултантската компания “Accenture”. Основен мотив за решението на журито са изразените опасения на членове на Камарата на представителите (Конгреса), които изтъкват опасността от това най-големият договор, сключен от Департамента по вътрешна сигурност на САЩ, да е с компания, чието седалище е на Бермудите. Журито обърна особено внимание на плановете за осъществяване на US-VISIT програмата, която предвижда въвеждането на електронни досиета и профили с биометрични данни за допускане на чужденци с неимигрантски визи в Съединените щати.


Анти-наградата “Big Brother”

В категорията “Най-агресивно предложение или проект” бяха номинирани:

- US-VISIT - програма за събиране на пръстови отпечатъци и лицево сканиране на всички посетители на Съединените щати;
- Идеята за Американски паспорти с радиочестотна идентификация (RFID) - всички нови американски паспорти да съдържат предавателен чип, който ще може да бъде разчетен от всеки, навсякъде и от разстояние;
- “Безопасен полет” (Secure Flight) - система, която да сравнява всички пътници със снимките на терористи от специални списъци;
- Програмата за следене на учениците в начално училище “Бритън”, Калифорния, чрез радиочестотна идентификация;
- Идеята за стандартизирани шофьорски книжки - на практика, въвеждане на национална схема за идентификация.

Журито даде наградата на училището “Бритън”. Директорът на училището, беше цитиран, че приветства идеята децата да бъдат шпионирани, “защото така ще се постигне по-голямо присъствие в часовете, тъй като учителите ще имат по няколко минути повече всеки ден, за да преподават, факт, който ще повиши нивото на акуратност”. Това не е малко, тъй като училищата в Калифорния получават финансиране на базата на броя ученици, които посещават часовете всеки ден. Родителите на децата реагират отрицателно и организират кампания срещу методиката. Антинаградата “Big Brother” ще бъде връчена лично на директора от потърпевшите родители.

Номинирани за “Най-лоша обществена институция” бяха:

- Федералната комисия по търговията - за нееднократни неуспехи да защити правото на неприкосновеност;
- Департаментът по образованието - Национален център за образователна статистика - за предложението за национална база данни на всички студенти;
- Държавният департамент - за употреба на дипломацията за прокарване на лоши политики на международно равнище, наречено от Американския съюз за граждански свободи - “пране на политика”. Пример за това е използването на международни форуми от страна на Държавния департамент за насърчаване на събирането на биометрични данни.

Журито избра Департамента по образованието за предложената програма, която би довела до събиране на данни на 15 милиона деца от 6 000 учебни заведения в САЩ. Данните са относно: покритите учебни изисквания, планове за висше образование, расова и етническа принадлежност, стипендии, които са получили и заеми, които са теглили, данъчно състояние, и др. Събирането на данни ще се извършва от Федералните служби за времето докато студентът учи.

И най-накрая, негативен приз за “цялостен принос” бе присъден на компанията “Choicepoint”. “Choicepoint” е дългогодишен брокер на лични данни, събирайки информация както за американци, така и за чужденци, без да се съобразява с каквито и да е закони за защита на личната неприкосновеност, нарушавайки многократно това човешко право. Решението за връчване на наградата е взето след като компанията признава, че напоследък е имало редица злоупотреби и загуба на лична информация. Последвалите публични извинения и специално извинение отправено към Конгреса на САЩ носят на изпълнителния директор на “Choicepoint” бонус от 1.8 милиона долара.

Анти-наградите Big Brother-2005 за САЩ бяха връчени от жури в състав:

Бет Гивънс, Клирингова къща за право на неприкосновеност
Евън Хендрикс, Издател на “Privacy Times”
Крис Хофнъгъл, Директор в EPIC
Уенди Гросмън, автор на множество статии относно защитата на лични данни
Конрад Мартин, Директор на Фонд за конституционно правителство
Ед Мирзвински, Програмен директор на PIRG
Боб Елис Смит, редактор на “Privacy Journal” Надин Щросен, Председател на Американския съюз за граждански свободи

 НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.05.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP