Информационен бюлетин
Брой 4(16), м. април, 2005

ПДИ и Интернет общество-България връчиха годишните анти-награди “Големият Брат” за 2004 г.

Министерският съвет, главният прокурор Никола Филчев и рекламната агенция “SIA Advertising” са носителите на анти-наградите “Големият брат” за 2004 година. Церемонията по връчването на “отличията” се проведе на 13 април 2005г. в Центъра за култура и дебат “Червената къща”.

Призът "Големият брат" е учреден от световната неправителствена организация за защита на личните права “Privacy International”. С него се отличават онези институции, които с директни действия или чрез създаване на регламенти и поставяне на изисквания пред гражданите и потребителите, нарушават грубо правото на неприкосновеност на личния живот и защита на личните данни. Символът на анти-наградата е военен ботуш, мачкащ човешка глава.

Тази година в България бяха връчени три награди в следните категории:

Държавна институция, нарушила най-сериозно правото на защита на личните данни на гражданите.

В тази категория наградата получи Министерският съвет заради проекта за промени в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). Журито обоснова решението си с мотивите, че внесеният от вицепремиера Пламен Панайотов Законопроект сериозно ограничава правото на свобода на информация и дава прекалено много правомощия на така наречените - силови органи да обработват свободно лични данни на гражданите.

Измененията предвиждат още:
- възможност за ограничаване на разпространяване на информация за публичните фигури;
- събирането и разпространението на информация, свързана с престъпления или дори административни нарушения ще става само от или под контрола на съответните компетентни органи;
- дава се възможност на работодателите да събират т.нар. “чувствителни лични данни”, т.е. данни, които разкриват расов или етнически произход, религиозни или философски убеждения, членство в политически партии, както и лични данни, отнасящи се до здравето или сексуалния живот на гражданите.

 


Членовете на журито представят наградените с анти-награди “Big Brother”

Участниците по време на церемонията по връчване на анти-наградите

Публична личност

Главният прокурор Никола Филчев бе награден за цялостната дейност на прокуратурата, която с редица свои “акции” през изминалата година постави сериозна заплаха пред свободата на информация и защитата на личните данни:
1.Повдигнатото обвинение срещу журналисти от телевизия “BBC” за документалния филм “Да купиш игрите”, показващ корупция на членове на Международния олимпийски комитет;
2.Повдигнатото обвинение срещу румънския журналист Джордже Бухнич за разкритието му за нередности в граничните магазини на Дунав мост, което е направено с технически средства;
3.Заповедта на Пловдивската апелативна прокуратура да се записват личните данни на всички клиенти, както и времето на ползване на компютър в интернет клубовете в града.

Частна компания

Негативният приз бе присъден на рекламната агенция “SIA Advertising” за злоупотреба с данните на 15 хиляди кандидата за участие в играта “Big Brother.” Фирмата е използвала информация, съдържаща се във въпросниците, които кандидатите са попълнили по време на кастинга за шоуто. Тези данни по закон е трябвало да бъдат унищожени след приключване на кастинга. В последствие става ясно, че фирмата използва данните за други цели, което е в противоречие със ЗЗЛД.

Нито един от наградените не бе изпратил свой представител, за да получи наградата си.

Анти-наградите “Големият брат” се присъдиха за втори път в България. Повече от 50 номинации бяха получени и разгледани от жури в състав:

Александър Арабаджиев - народен представител, бивш конституционен съдия;
Александър Кашъмов - адвокат, ПДИ;
д-р Гергана Жулева - изпълнителен директор на ПДИ;
доц. Георги Лозанов - председател на Българската Медийна Коалиция, преподавател във факултета по журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”;
Зоя Димитрова - заместник-главен редактор на в-к “Политика”, председател на Асоциацията на разследващите журналисти;
Фани Давидова - юрист, ПДИ;
Христо Христов - журналист, в-к “Дневник”.

Церемонията по връчването на антинаградите “Големият брат” бе организирана от Програма Достъп до Информация и Интернет общество - България.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.05.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP