Новини - съдебни дела

 

 

Информационен бюлетин
Брой 3(15), м. март, 2005

Новини, новини, новини
подбрани за вас от Диана Банчева, ПДИ

Делото “Краун Еджънтс” продължава
Петчленен състав на Върховния администра-тивен съд за втори път ще разглежда законосъобразността на засекретяването на договора на българското правителство с британската фирма Crown Agents.

През есента на 2004 година състав от трима върховни съдии реши, че договорът представлява класифицирана информация. Тогава решението беше подписано с особено мнение от председателя на състава Еленков, според който договорът не е секретен. Окончателното решение на съда ще бъде произнесено след месец.

Докладите на главна прокуратура за борба с престъпността - недостъпни
Журналистът на в-к “Дневник” Христо Христов ще доказва пред съда правото си на достъп до докладите на главна прокуратура за борбата с престъпността през последните три години. През есента на 2004 г. журналистът поиска отВисшия съдебен съвет да му предостави копия от докладите, но според висшите магистрати тази информация не може да бъде предоставена на обществото, защото няма самостоятелен характер. Петчленен състав на ВАС взе делото за решаване и ще се произнесе след месец.

Дело за прозрачност на проекта за строежа на автомагистрала “Люлин”
Еколози искат достъп до документите, свързани с финансирането на строежа на автомагистрала Люлин по програма ИСПА. Неправителствената организация “За Земята” иска от Министерство на финансите копие от оценката на разходите и ползите от проекта, както и копие от самия подаден проект, в който се съдържа подробно описание на предвижданите дейности по строежа на автомагистралата.

От Министерство на финансите твърдят, че исканата информация е публикувана в Интернет. Там обаче може да се намери единствено т.нар. Финансов меморандум, който съдържа единствено най-обща информация.

На 16 март Софийският градски съд на първо заседание разгледа жалбата на еколозите, съдебната битка за прозрачност на исканите документи тепърва предстои.

Документите, свързани с убийството на Георги Марков - все още секретни
Достъп до ключови документи за убийството на писателя Георги Марков отказа да предостави директорът на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. Отказът е в отговор на искането на журналиста Христо Христов, занимаващ се от години с изследване на казуса с убийството на писателя Георги Марков.

На 1 април Софийски градски съд отложи делото по жалбата на журналиста от вестник “Дневник” срещу отказа на директора на Националната разузнавателна служба. Според разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация срокът на секретност отдавна е изтекъл, информацията е обществено достъпна и следва да бъде предадена на Държавния архив.

Законни ли са действията по строежа на АЕЦ “Белене”?
Според юристите на Програма Достъп до Информация съмнителна е законността на всички извършени действия по строежа на АЕЦ от миналата година насам. Това е така, защото тепърва Върховният административен съд ще разглежда жалба на еколози, с която се атакува решението на МС за даване на съгласие за изграждане на ядрена централа АЕЦ “Белене”. Със същото решение МС приема доклада на министъра на енергетиката и енергийните ресурси за изграждане на АЕЦ на площадката Белене. Независимо от продължаващите съдебни процедури, в началото на годината беше сключен договор с “Parsons” за архитект-инженер на централата. До приключване на съдебния спор, всички действия по изграждането следва да бъдат спрени, смятат експертите на ПДИ.

Разпределянето на европейските пари за земеделие - прозрачно във Великобритания, но не и в България
Английската кралица Елизабет II и принц Чарлз са получили над 1 милион паунда земеделска субсидия от Европейския съюз. Цифрите станаха известни, след като в резултат на заявление за достъп до информация, подадено от в. "Гардиан", британското правителство за първи път публикува сведения за всички субсидирани британски фермери. Справката показва, че най-едрите земевладелци получават най-големия дял от помощите, като 17 от тях са получили по над 1 милион паунда от парите на европейските данъкоплатци.

Преди повече от две години ПДИ подаде заявление с подобно искане до ДФ "Земеделие", но не получи никакъв отговор. Срещу мълчаливия отказ на агенцията, разпределяща средства по програмата САПАРД, беше подадена жалба, която в момента е в Софийски градски съд.

Федерална република Германия обсъжда Проектозакон за свобода на информацията
На 14 март се проведе обсъждане на Проектозакона за свобода на информацията в Германия. Федералната република е единствената западно-европейска страна, която няма действащо законодателство за защита правото на инфор-мация. През декември 2004 година управляващата коалиция предложи Проект за “достъп до информация и прозрачност по отношение на решенията, взимани от обществените институции.” Процесът на достигане на консенсус по закона започна с обещание на управляващите през 1998 година и бе многократно възпрепятстван от различни министерства, които не искаха да бъдат включени в задължените по закона обекти. Застъпниците за свобода на информация се надяват доктрината на официална секретност да бъде скоро заменена с универсалното право на достъп до информация, след като федералният канцлер даде становището си по въпроса.

В Русия информацията за платината и диамантите вече не е държавна тайна
Руският президент Владимир Путин извади от списъка на държавната тайна информация относно платината и диамантите, съобщи новинарската агенция “Интерфакс”. Информа-цията за залежите, производството и обмяната на ценните метали ще е вече публична. Това ще премахне несигурността в пазара на стоки, който досега нямаше достъп до данни за ресурсите на един от най-големите износители на ценни метали в света. Премахването на ограничението ще осигури и сигурност на инвестициите в гиганти производители като “Норилск Никел” и “Алроса”. Фирмите ще имат право да дават подробни отчети за приходите, продажбите, печалбата и наличните залежи.

Разкрити нови обстоятелства около започването на войната в Ирак
В-к “Гардиън” разкри нови факти около войната в Ирак с помощта на закона за свобода на информацията. В отговор на искане на вестника, правителството е предоставило само част от писмо, с което на 18.03.2005 г. Елизабет Уилмсхърст, заместник-главен юридически съветник във Външно министерство, си е подала оставката. Гардиан успява да получи достъп до заличената част от писмото. В него която г-жа Уилмсхърст твърди, че Главният прокурор, Лорд Голдсмит два пъти е променял мнението си преди нападението над Ирак. По този начин британското правителство се опита да скрие доказателство, че Главният прокурор е смятал войната в Ирак за незаконна около две седмици преди нейното начало. Според говорителя на либералните демократи обществото би трябвало да получи обяснение, защо позицията на Главния прокурор се променила два пъти за толкова кратко време.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.04.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP