Информационен бюлетин
Брой 3(15), м. март, 2005

Програма Достъп до Информация е удостоена с Първа награда “Темпълтън” в категорията “Етика и ценности” за принос в изграждането и поддържане на принципите на демокрацията и пазарната икономика
Фондация за икономически изследвания “Атлас” връчи наградите “Темпълтън” за изключителен принос в развитието на свободата за 2005 година на нестопански организации с особени заслуги в работата за утвърждаване принципите на свободното общество. Тазгодишните победители са организации, упражняващи активна дейност в областта на свободата на информация и прозрачност в управлението, борещи се за дерегулация на процедурите за лицензи на собствениците на малък бизнес, иницииращи напоителна техника за бедни фермери, и осъществяващи взаимовръзка между свободата, моралните ценности и икономиката. 

“Наградите се връчват в четири различни категории: “Етика и ценности”, “Икономически решения за борба с бедността”, “Социално предприемачество”, “Достъп до образование ”. Победителите във всяка категория ще получат материална награда от 10 000 долара. Организациите, които ги следват непосредствено ще получат по 5 000 долара.

“Програма Достъп до Информация, България получи първа награда “Темпълтън” в категорията “Етика и ценности” за усилията си да направи работата на Българското правителство по-прозрачна и отговорна чрез провеждане на изследвания, предоставяне на становища, и представителство в съдебни дела. Втора награда в категорията се присъжда на Филипинския Център за свобода на медиите и отговорност, който защитава и утвърждава свободата на пресата в Филипините чрез насърчаване журналистическия честност и почтеност. 

“Център за гражданско общество, Индия, спечели първо място в категорията “Икономически решения за борба с бедността” за тяхната “Кампания за законност, свобода и прехрана”, вдъхновена от книгата на Ернандо де Сото “Другият път”. Кампанията има за цел да намали и опрости процеса за придобиване на разрешителни за собственици на малки магазини, улични търговци и собствениците на рикши, за да се даде шанс за развитие на тези предприемачи.

Наградата “Темпълтън” за “Социално предприемачество” се присъжда на Инициатива за международно развитие, Индия, за успешната програма на организацията за увеличаване потенциала за поминък на бедните провинциални семейства в Индия като им осигуряват евтини, ефективни напоителни системи. Инициативата развива напоителни технологии и продава оборудването на малки ферми посредством помощта на производители и търговци от частния сектор. Конференциите “Към свободно и добродетелно общество” спечелиха първата награда за Института “Актън” за изучаване на религията и свободата в категорията “Влияние в образованието”. Програмата събира семинаристи, теолози и академици от целия свят, за да споделят своя опит в отношенията между свободата, икономиката, моралните ценности. Придобитите знания се използват след това в търсене на решения за бездомните, реформи в социалните грижи, борбата за равенство между половете и опазването на околната среда.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.04.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP