Информационен бюлетин
Брой 2(14), м. февруари, 2005

Новини, новини, новини
Подбрани за вас от Диана Банчева, ПДИ

Антинаградите Big Brother за нарушаване на личната неприкосновеност ще бъдат връчени в края на месец март, съобщиха на пресконференция организаторите на проявата - Програма Достъп до Информация и Интернет Общество България. До края на месеца продължават да се приемат номинации за наградите на адрес в интернет: http://bg.bigbrotherawards.org. Три са категориите, в които ще бъдат обявени победители: най-лоша държавна институция, най-лош държавен служител, най-агресивна частна компания. Първите награди Big Brothers бяха връчени през 2003 година. Тогава призьори бяха излъчени в шест категории.

В заседание на 7 февруари ВАС присъди на ПДИ направените разноски по делото срещу отказ на Министерския съвет да предостави отдавна отменен документ, който бе отказан незаконно на основание секретност преди три години.

На 9 февруари Състав на Софийския градски съд разпореди главният секретар на Министерството на околната среда и водите, Леончия Сеизова, и юрисконсултът на министерството незабавно да изпратят писмено обяснение защо не са изпълнили задължителни указания на съда. Делото е образувано по жалба на сдружение “За земята” срещу отказа на екоминистерството да даде протоколи от обществени обсъждания на крупни инфраструктурни проекти, финансирани по програма ИСПА на Европейския съюз.

На 14 февруари тричленен състав на ВАС гледа дело за достъп до стенограма на Министерския съвет от 2003г. по жалба на журналиста от радио “Нова Европа”, Васил Чобанов, който поиска да узнае позициите на отделните министри по приватизирането на дружества със стратегическо значение за България. Според правителството журналистът няма право на тази информация, защото тя била от подготвителен характер и с несамостоятелно значение. Съдът ще се произнесе в срок от един месец.

На 9 февруари, Министерският съвет внесе в Парламента проект за изменения в Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ). Това стана ден след като Министерски съвет официално заяви на Програма Достъп до Информация, че заради съгласуване по отделните министерства ще забави изпращането на копие на проекта. Въпреки сериозните публични критики, включително от ПДИ, правителството настоява да узакони унищожаването на секретни документи. Промените в ЗЗКИ бяха обсъждани във водещата Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Най-разгорещен дебат предизвика предложението допуск до класифицирана информация по право да имат само президентът, премиерът и председателят на парламента, въпреки че той е пръв между равни с колегите си в Народното събрание. Според предложението на Министерски съвет, останалите 239 народни представители трябва да кандидатстват за разрешение, за да получат достъп.

В САЩ класифицирани документи се унищожават с одобрение на Държавния архив. Това отговори на запитване на ПДИ авторитетната Американска организация National Security Archive. От този отговор става ясно, че предложението на българското правителство да се въведе унищожаване на секретни документи при неясни критерии, няма нищо общо със стандартите на НАТО.

Правителството увеличи с 20 човека състава на Държавната комисия по сигурността на информацията. 120 души вече ще работят в областта на защитата на класифицираната информация. От ДКСИ пък заявиха нуждата от създаването на национален антивирусен софтуер за защита на информацията, след приемането ни в НАТО и предстоящото присъединяване към ЕС.

На 23 февруари правителството отложи обсъждането на предложението за строежа на АЕЦ “Белене.” Новоизбраният министър на енергетиката Мирослав Севлиевски поиска едноседмична отсрочка, за да се запознае с предложението, внесено от предшественика му Милко Ковачев. На 4 април 2005 година Върховният Административен съд ще преценява законосъобразността на вече взетото миналата година такова решение. Според юристите на ПДИ е недопустимо взимането на ново решение преди приключването на съдебното дело.

14 хиляди досиета с лични данни да се унищожат от продуцентите на играта Big Brother - България. Това разпореди Комисията за защита на личните данни. Съгласно Закона за защита на личните данни, в момента, в който целта, за която са събрани данните, отпадне, информацията трябва да бъде унищожена - обясниха от Комисията.
Съдът в Мексико задължи Министерството на правосъдието да предостави обвинителния акт срещу бившия президент Луис Ечеверия. Това е първият случай, в който обвинение на толкова висш служител ще получи публичност. До скоро мексиканският закон даваше право на правителството да засекретява всички обвинения. Документите са достъпни в Интернет на адрес: http://www.limac.org.mx.

Пресненският Окръжен съд в Москва отхвърли жалбата на норвежката екологична организация “Белона”. Еколозите искаха от Руското министерство на отбраната да разсекрети информация относно инциденти, възникнали на съветски ядрени подводници. Според член 7 от Закона за държавната тайна, информация, свързана с бедствени положения и катастрофи, които заплашват сигурността и здравето на гражданите, не следва да бъде класифицирана.
На 14 февруари, Европейският съюз прие нова Директива за достъпа до екологична информация. Новото законодателство е съобразено с Орхуската конвенция от 1998 година и дава право на всяко физическо или юридическо лице, независимо от гражданството, националността или мястото на пребиваване да има достъп до информация.

400 000 долара струва изготвянето на справка по Закона са свобода на информацията в САЩ. Това е сумата, поискана на американската неправителствена организация People for the American Way, пожелала да разбере броя на арестуваните след 11 септември 2001г. имигранти. Искането на такава сума не е предвидено в Закона за свобода на информацията и накърнява правото на обществото да разбере за тъмните сделки на правителството, смятат правозащитниците.

Застъпници за отворено управление внесоха проектозакон за задължително обучение на държавни служители по законите за прозрачност в Тексас. Според проекта, служителите ще посещават задължителни обучения на всеки две години.

“Малка победа на прозрачността” отбелязаха застъпниците за отворено управление след като Европейската комисия публикува списък на работните групи от 2004 година. Списъкът, който досега бе тайна за всички, съдържа 1684 активни групи.

Липсва гаранция за защита на личните данни при достъпа и обмяната на информация между полицията, имигрантските служби и митницата в страните от Европейския съюз. “Институциите, налагащи закона, трябва да подлежат на външен контрол при работата с лични данни. В противен случай практиките на нарушения и злоупотреби ще се превърнат в норма,” твърдят от StateWatch.

В офиса на ПДИ на 23.02.2005 г. Фани Давидова, Николай Мареков и Александър Кашъмов представиха застъпническата дейност на ПДИ, водещата й роля в създаването на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията (FOIANet) и правната помощ за разследващи журналисти пред представители на медиите от Босна и Херцеговина.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 02.03.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP