Информационен бюлетин
Брой 12, м. декември, 2004

Международни новини: Имената на бивши шпиони публикувани в Интернет
BBC News, 16 ноември 2004 г.

Словашкото правителство започна разсекретяването на хиляди полицейски файлове от комунистическата ера. Целият архив от 60 000 файла ще бъде публикуван онлайн през следващите шест месеца. Гражданите на Словакия ще получат достъп до истинските или кодирани имена на хората, които са работили за предишния режим. Файловете, които датират от средата на 50-те години на миналия век, съдържат списъци с повече от 21 000 имена, включително тези на доносници и на доказани дисиденти. С отварянето на досиетата се отбелязва 15-та годишнина от Нежната революция срещу комунистическото управление. Институтът за национална памет-държавен орган, който проучва архивите на комунистическия режим от две години-даде публичност на 20 000 досиета в интернет през средата на ноември 2004 година. С това действие ще се даде възможност на обикновените граждани да разберат кой е доносничил срещу тях. Освен имената на агентите и сътрудниците на режима, в интернет ще има и списък на дейностите, в които са били подозирани хората.

“Архивът на бивша Чехословакия се разделя между Чехия и Словакия през 1993 година, когато двете страни се отделят. Република Чехия отвори досиетата миналата година, а националистичният лидер Владимир Мечияр, държеше словашките в тайна докато беше на власт. Впоследствие оповестяването на досиетата беше забавено от противопоставянето на службите за сигурност. През юли 2004 година, настоящите тайни служби поискаха от Парламента да запази файлове от комунистическия режим в тайна, тъй като част от събраната от шпиони информация се отнася до сложни технологии и това може да доведе до международен скандал. Парламентът отхвърли искането. От Института за национална памет казват: "Като обществена институция, получихме пълномощия от Парламента да дадем публичност на тези файлове, тъй като смятаме, че те са важни за изследователи, които все още се опитват да завършат картината на живота в комунистическия период. И разбира се, има обикновени хора, които са любопитни да разберат кой ги е шпионирал или кой е имал право да стреля по онези, които са се опитвали да пресекат границата с Австрия.”

Според историка Душан Деак обществото само печели от публикуването на тази информация. “Хората са склонни да изхвърлят на боклука тонове страници истинска история. Не може да се изгради бъдеще, ако се пренебрегва миналото. Тайните служби не бива да се страхуват от отрицателни последствия дотолкова, доколкото те са се освободили от комунистическите шпиони.”

Общественото мнение относно разсекретяването на файловете е противоречиво. Едни граждани смятат, че каквото и да е ставало в миналото, не е важно. Трябва да знаем какво се случва в настоящето. Други пък искат да знаят кой им е попречил да влязат в университет или да получат повишение в работата. Трети оправдават сътрудничеството с режима като неизбежно средство за оцеляване и социално развитие. По време на комунистическия режим тайната полиция използвала сложна мрежа от шпиони и доносници, за да повдигне обвинения срещу предполагаеми противници на режима. 230 екзекуции, 280 000 присъди за лишаване от свобода по политически причини и около 7 000 случая на затваряне в психиатрични заведения пряко волята са приблизителни цифри от дейността на тайната полиция. На интернет страницата www.upn.gov.sk са публикувани електронни копия на регистрираните в Словашкия клон на Чехословашката тайна полиция. Файловете съдържат информация за всички, към които тайната полиция е проявявала интерес от средата на петдесетте до 1989 година.

Социалистическото правителство на Унгария също оповести плановете си за отваряне на досиетата от Комунистическия период. Работи се по законопроект, чието приемане ще даде право на достъп до документи, свързани с националната сигурност, които се съхраняват в историческите архиви. Такива са досиетата, подготвяни от комунистическите служби за сигурност, които съдържат имената на сътрудници на разузнаването, контраразузнаването и вътрешните разузнавателни служби. Очаква се парламентът да гласува предложението за отваряне на архивите в началото на 2005 година.

Седмица след публикуването на първите Словашки досиета в интернет, високопоставени политически фигури, чиито имена фигурират в списъците на доносниците, твърдят, че досиетата са ненадеждни източници на информация.

Превод от английски: Диана Банчева


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.01.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP