Информационен бюлетин
Брой 11, м. ноември, 2004

Губернаторът на Калифорния ще публикува дневните си програми
San Francisco Chronicle, 13.11.2004 г.

Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер ще публикува своите дневни програми. Според застъпниците за открито управление, това решение ще даде безпрецедентен поглед върху начина по който неговата администрация определя обществената си политиката.

В интервю губернаторът сподели, че ще разкрие пълния си работен календар за първата година от управлението си, включително и имената на всички, с които се срещал. Изявлението на Шварценегер идва няколко дена след като избирателите одобриха Предло-жение 59 към Конституцията на щата Калифорния1, което ще гарантира достъпа на гражданите до правителствени записи и заседания.

Шварценегер обясни, че с това негово решение ще спази обещанието си към избирателите, да дава по-ясна представа как работи управлението на щата.

"Ще дадем възможност на гражданите да виждат повече,'' каза Шварценегер, "Все пак, не се срещам с терористи или подобни хора.''

Чрез разкриването на своята седмична програма, Шварценегер приема подчертано различна политика спрямо други публични фигури. Вицепрезидентът Дик Чейни например ревностно защитаваше в съда списъците, съдържащи информация за срещите му по време на разработването на Енергийната стратегия на президента Джордж Буш.
Бившият губернатор на Калифорния, републиканецът Джордж Дюкмеджиян, спечели съдебна битка през 1991 г. с вестник “Лос Анжелис Таймс”. От изданието искаха той да даде достъп до ежедневната си програма. Върховният съд на Калифорния определи, че тези записи са част от "съвещателния процес" и следва да не бъдат публикувани.

Това беше едно от няколкото съдебни решения, които подтикнаха различни медии и групи, подкрепящи приемането на Първата поправка да внесат Предложение 59, което беше одобрено както от Шварценегер, така и от гласоподавателите. Тази стъпка ще даде конституционни гаранции на достъпа до документи за заседания на правителствени институции и ще улесни достъпа до информация на гражданите, смятат юристи.

Досега, губернаторът предоставяше оскъдна инфор-мация за дневната си програма. Най-често прес-центърът му съобщаваше единствено, че той ще има "частни срещи" в Сакременто или Лос Анжелис.

Само седмица след приемането на Предложение 59, Коалицията в подкрепа на Първата поправка подаде заявление за достъп с искане да получи достъп до дневната програмата на Шварценегер. "Радостен съм от изразеното съгласие на губернатора за правното значение на Предложение 59 в тази област,'' заяви изпълнителния директор на Kоалицията Петер Шиър. С радост ще участвам в уточняването на въпроса, какво точно ще може да бъде публикувано и какво няма да бъде разкрито поради ограничения свързани със сигурността или други допустими причини,'' допълни той.
Шварценегер добави, че се надява скоро в обхвата на Предложение 59 да попадне и законодателната власт, която бе изключена от него при поставянето на въпроса на всеобщо гласуване на 2 ноември.

Обществени групи, като Коалицията в подкрепа на Първата поправка смятат, че гражданите имат право да знаят, с кого се срещат техните избраници когато взимат решения, понеже това може да бъде индикатор за евентуални специални интереси, влияещи върху управлението.

По време на кампанията си, Шварценегер обещаваше, че няма да обслужва интереси на тези, които са финансирали кампанията му. Въпреки това той е атакуван както от Демократите, така и от някои потребители, че взима решения, които облагодетелстват дарителите му.

Материала подготвиха:
Диана Банчева и Николай Мареков, ПДИ

1. Предложение 59 е гласувано от законодателната власт през ноември 2004 г. като Първа Конституционна поправка. Решението бе гласувано единодушно от двете камари на Парламента на Калифорния и ще бъде прието като поправка към Параграф 1, раздел 3 от Калифорнийската конституция. Застъпниците за отворено управление вярват, че гарантирането на правото на достъп до обществена информация в Конституцията ще принуди съда да интерпретира съществуващите закони за достъп до информация много по-благоприятно за гражданите като прилагат стеснително ограниченията свързани с личния живот на политиците. Те също така вярват, че поправката ще въведе “конституционна рамка” в дебата неприкосновеност-публичност.
НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 03.12.2004 • © 1999 Copyright by Interia & AIP