Информационен бюлетин
Брой 1, м. януари 2004

Антинаградите "Big Brother" ще бъдат връчени през март
Дарина Палова

За втора поредна година в България ще бъдат връчени наградите "Big Brother" /"Големия брат"/, които се присъждат на правителствени структури, компании и отделни личности, допринесли в най-голяма степен с действията си за нарушаване на личните права. Името на наградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел "1984", забранена във всички бивши социалистически страни близо 45 години. В романа Големия брат е символът на партията, Големия брат е истината, той винаги те наблюдава и се грижи за теб, с цената на абсолютно ограничение на свободата във всичките й форми, включително и най-личната.

Наградата е учредена от световната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International, създадена през 1990 г. в резултат на обединение на повече от 100 водещи частни експерти и организации за човешките права от 40 страни. Членове на Privacy International (PI) са научни работници, адвокати, журналисти, юристи и активисти за човешките права, чиито общ интерес е да спомогнат за международното разпространение на идеята за значимостта на личните права и защитата на информацията.

Всяка година членовете на PI и свързаните с тях организации връчват призовете "Големия брат". От 1998 година досега са проведени церемонии в девет страни и са раздадени над 80 награди за някой от най-влиятелните правителствени агенции, личности и корпорации. В Холандия, Швейцария, Германия и Унгария се правят номинации в категориите "Компании", "Правителствени структури", "Личности", "Технологии и комуникации" и "Проекти и предложения", в Великобритания и САЩ номинират в категориите: "Най-лош държавен служител", "Най-агресивна компания", "Най-ужасен проект" и "Най-лоша държавна организация". В други държави е учредена дори награда за действия, представляващи "заплаха за човешкия живот".

Първата церемонията по награждаване с приз "Големия брат" в България се проведе на 18 януари 2003г. в зала "Мати"на НДК. Организаторите раздадоха награди в четири категории: "Личности", "Комуникации/ Технологии", "Бизнес" и "Правителство". В първата категория бяха номинирани: министър Георги Петканов - за скандалите с подслушванията на известни личности през 2002г.; Бойко Борисов - заради предложението му полицията да пази за вечни времена записите на подслушани телефонни разговори; Цветелина Узунова - заради неадекватната медийна политика на правителството. В раздел "Комуникации" награди получиха: Мобилтел - за това, че запазват sms-ите на своите потребители поне 24 месеца, БТК, и "Софийска вода". В категорията "Бизнес" безспорни фаворити бяха: Регистър БГ - за това, че се изискват подробни лични данни от кандидатите да регистрират име в домейна "BG", което прави предоставяната от фирмата услуга труднодостъпна и скъпа. Призьори в последния раздел "Правителство" бяха МВР, Министерство на транспорта и съобщенията и Министерство на околната среда и водите. Специалната награда получи Министерски съвет, заради непрозрачност, отказване на информация, както и за очевиден стремеж към тайна при сключване на договорите със софтуерната фирма "Майкрософт" и с консултантската "Краун Ейджънтс".

Единствената позитивна награда получи Снежанка Георгиева - директор на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към МРРБ за последователно защитаваното становище, че личните данни на гражданите не бива да се изнасят на публично място, дори и за целите на изборите (избирателните списъци).

В България за наградата "Big Brother" може да бъде номинирана всяка личност и институция, която пренебрегва или

нарушава личните права или способства за наблюдение и контрол над отделни граждани или групи от хора. Кандидатът може да бъде предложен от всеки, стига да е проявил неуважение или незачитане към най-малко един от следните елементи: личен живот и тайна на кореспонденцията; свобода на сдружаване; свобода на придвижване; убеждения и възгледи; свобода на словото; Интернет комуникации; право на информиране на обществеността и др. За да бъде представена на журито, всяка номинация трябва да бъде мотивирана с факти, които да доказват, че действително е налице нарушаване на личните права и свободи на гражданите.

През март, при тазгодишното връчване на наградите, предстои да разберем кой е посягал на личната ни свобода през 2003 година. 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.02.2004 • © 1999 Copyright by Interia & AIP