Донор на проекта: Фондация "Америка за България"

Фондация „Америка за България” е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.
Фондацията е плод на успеха на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: www.us4bg.org.
Подкрепата за Програма Достъп до Информация е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Програма Достъп до Информация и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори.
Целта на проекта е да продължи застъпничеството и натиска за повече прозрачност и отчетност на институциите и да окуражи гражданите да формират информирано мнение.
Дейности:
  1. Застъпничество за законодателство и подзаконова нормативна база, съобразени със съществуващите стандарти за прозрачно, отчетно и открито управление.
  2.  Предоставяне на правна помощ в случаи за достъп до информация, целящи да увеличат отчетността в управлението и да подобрят условията за бизнес и инвестиции в България.
  3. Наблюдение на практиките по прилагане на законодателството за достъп до информация и застъпничество за тяхното подобряване.
  4. Одит на интернет страниците на административните съдилища и на Върховния административен съд.
  5. Разяснителни кампании и обучения за правото на достъп до информация
  6. Комуникиране на успехите в областта на достъпа до информация чрез каналите на ПДИ и медиите.  
  7. Участие в национални и международни мрежи за обмен на опит и увеличаване на ефекта от застъпническата дейност.
РЕЗУЛТАТИ
 

 
Завърши шестият практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“
 
Курсът се организира от фондация "Програма достъп до информация" и департамент "Медии и комуникация", НБУ, за студенти в департамента, в рамките на проект „Консултативен център за прозрачност и достъп до информация“, подкрепен от фондация „Америка за България“.
 
Шест от лекциите се проведоха онлайн, а заключителната среща се състоя наживо в корпус 1, зала 310 на Нов български университет, на 16 декември 2022 г. На нея бяха представени резултатите от практическите задачи, поставени в рамките на курса, и бяха връчени сертификати за успешно преминаване.
 
Практическата програма се провежда вече седем последователни години и е разработена специално за студентите в департамент "Медии и комуникация".Двадесета церемония по връчване на награди за Деня на правото да знам - 28 септември 2022
 
Фондация Програма Достъп до Информация Ви кани на 28 септември 2022 г., сряда, от 14 до 15.30 часа на онлайн церемония по връчването на наградите за Международния ден на правото да знам.

Церемонията ще се състои в платформата Zoom. Заявете присъствие с регистрация на следния линк:https://bit.ly/3Ku2eDy. След регистрация ще получите автоматично потвърждение.Изпращайте номинации за Деня на правото да знам!
 
Програма Достъп до информация стартира набирането на номинации в шестте категории за наградите по повод Международния ден на правото да знам.

Електронната форма към всяка категория и съответните критерии за номинации са достъпни на специалната страница за 28 септември – Международния ден на правото да знам: http://www.righttoknowday.net/nominations/.

Очакваме вашите номинации до 15 септември 2022!

Наградите ще бъдат връчени на церемония, която ПДИ ще проведе на 28 септември 2022.